Blind typen

schools_g2_tab_1Los van de cursus die je kiest, ben ik ervan overtuigd dat je het maar beter kunt leren, blind typen. Het belang ervan geven aanbieders van typecursussen maar al te graag aan en ik kan de aangedragen argumenten nauwelijks weerleggen. Je kunt sneller en efficiënter (meer op de inhoud gericht) werken, neemt een betere houding aan en houdt tijd over voor andere zaken. Klinkt logisch en het lijkt waar.

Heeft het onderwijs hier een taak? Het onderwijs heeft er in ieder geval baat bij dat kinderen het leren op de basisschool. Van een middelbare scholier wordt (steeds vaker) gevraagd om zijn werk digitaal in te leveren. Dat betekent typen. Toch zie ik vrij weinig scholen een cursus aanbieden.

Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat al het oefenen op school moet gebeuren. Je zou het als school ook optioneel kunnen aanbieden (als een soort brede school activiteit). Je zou ouders zelfs om een bijdrage kunnen vragen. Aanbieders van typecursussen bieden het voor groepen over het algemeen veel voordeliger aan als wanneer je het als particulier voor je zoon/dochter aanschaft. Dat scheelt al snel meer dan €100,-.

Blind leren typen verdient zichzelf snel terug. Desalniettemin is het niet gemakkelijk of snel geleerd. En ook dat zie ik als winst. Je zult moeten volhouden, discipline moeten tonen en frustraties moeten doorstaan. Dat is moeilijk, maar heel leerzaam. Het moge duidelijk zijn, ik vind dat het basisonderwijs blind typen moet aanbieden.